Onderzoekslijnen Kinderorthopedie

De vakgroep Orthopedie is in het najaar van 2018 uitgebreid met kinderorthopeden Christiaan van Bergen en Gert Bessems. Samen met Peter Joosten vormen zij een gespecialiseerd en deskundig team. 

De kinderorthopeden van Amphia behandelen alle orthopedische aandoeningen die voorkomen tijdens de groei en ontwikkeling van kinderen. Van letsels door sport en spel tot problemen door overbelasting. Daarnaast behandelen zij aangeboren en verworven afwijkingen, zoals heupdysplasie, klompvoeten, de ziekte van Perthes (een soort botinfarct van de heupkop) en afgegleden heupkoppen. Ook behandelen zij botbreuken (kindertraumatologie) en infecties van gewrichten en botten.

Sinds de komst van kinderorthopeed Christiaan van Bergen, is ook de research op het gebied van kinderorthopedie meer vorm aan het krijgen. Er lopen verschillende projecten waaronder bijvoorbeeld Virtual Reality ter reductie van angst bij kinderen op de gipskamer. Maar ook het valideren van een Patient Reported Outcome Measures (PROMs) vragenlijst behoort tot één van de projecten. We doen ook onderzoek naar het fat pad sign bij kinderen, waarbij de elleboog orthopeden Denise Eygendaal en Bertram The nauw betrokken zijn. Naast deze grotere projecten wordt er ook aandacht besteed aan systematic reviews om te onderzoeken wat er allemaal bekend is over verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld septische artritis, monteggia letsels, scfe (slipped capital femoral epiphysis) en ocd van de talus

 

VR trial

In deze studie wordt onderzocht door middel van een “randomized controlled trial” of een Virtual Reality bril effect heeft op de angst die kinderen ervaren bij het omleggen of verwijderen van gips op de gipskamer.

De eerste patiënten moeten nog geïncludeerd gaan worden.

METC aanvraag loopt

 

PROOF

PROOF staat voor “patient reported outcome of fracture”

Dit is een Engelse vragenlijst die door ons vertaald en gevalideerd wordt naar het Nederlands

Dit is een vragenlijst bedoeld voor kinderen met een breuk

We zitten nog middenin het validatie traject

 

Fat Pad sign bij kinderen

We doen verschillende onderzoeken naar het fat pad sign bij kinderen

Één van de onderzoeken is: CT als aanvullende diagnostiek bij kinderen met een radiologisch 'fat pad sign’ zonder zichtbaar fractuur van de elleboog. 

Het doel van dit onderzoek is om met behulp van computed tomography (CT) van de elleboog van kinderen met een positieve fat pad de eventuele fracturen in kaart te brengen. Daarnaast wordt bepaald welke risicofactoren een relatie hebben met het type letsel en wordt vastgesteld of de aanvullende CT behandelconsequenties heeft.